Frenckellin kirjapaino, yksi Suomen vanhimmista yrityksistä!

kirjapaino

Frenckellin Kirjapaino Oy oli Suomen vanhimpia yrityksiä, sen historian ulottuessa aina  vuoteen 1642 , jolloin se perustettiin.

Yrityksen painotalo sijaitsi Espoossa ja se työllisti yhteensä 40 henkilöä. Valitettavaa kyllä, tämä vanha ja maineikas yritys meni konkurssiin vuonna 2008.

Kuitenkin koko tämän yrityksen toiminnan ajan, oli yrityksen johdossa Frenckell suvun jäsen. Viimeinen toimistusjohtaja oli  Berndt von Frenckell. On todella harvinaista että joku yritus toimii yhtäjaksoisesti 366 vuoden ajan kuten tämä maineikas kirjapaino teki.

Ongelmia alkoi syntyä, kun kirjapainojen ala joutui murrokseen. Yhtäkkiä ei enää perinteinen ammattitaito merkinnytkään niin paljon ja koneiden piti olla huomattavasti kehittyneempiä. Valitettavaa oli kyseisen yrityksen kannalta myös se, että kirjapainoala on muuttunut pääosin tuotteiden monistamiseksi, entisaikoijen taitot ja reprot ovat jääneet historiaan. Painotalojen jalostusketju on muuttunut todella radikaalisti ja asiakkaat tekevätkin nykyään itse sellaisia töitä joihin he aiemmin tarvitsivat kirjapainon apua.

Ongelmia aiheutti myöskin katteiden lasku, mutta Frenckell lähtikin tähän hintakilpaan hiukan liian railakkaasti, sillä loppuaikoina heidän hintansa olivat huomattavasti kilpailijoita halvempia. Tämä tietenkin johti siihen, että yritykselle jäävä voitto väheni huomattavasti, eikä uusiin investointeihin enää ollutkaan varaa.

Nykyään kirjapainoilla on myös haasteena se, että niiden pitää jatkuvasti pystyä investoimaan uusiin ja entistä tehokkaampiin koneisiin, jotta he pysyisivät kovassa kilvassa mukana. Yksin toki ei kirjapainoala ole ongelmiensa kanssa, sillä esimerkiksi muukin graafinen ala ja paperitehtaat kamppailevat melkein samanlaisten ongelmien kanssa. Toisaalta voisikin sitten kysyä, että onko aika vain yksinkertaisesti ajanut ohi näistä aloista ja onko vain parempi suosiolla tottua siihen että kehitys kulkee ja jotkut yritysmallit tippuvat pois kelkasta. Harva yritys on kuitenkaan päässyt koskaan viettämään edes 100 vuotis syntymäpäiviään, joten siihen nähden Frenckellin kirjapainolla ei todellakaan ole mitään hävettävää.

Valitettavasti mitkään toimenpiteet eivät kuitenkaan auttaneet tätä kirjapainoa selviämään uuden ajan haasteista ja siksi todellakin vuonna 2008 se hakeutui konkurssiin. Tämän jälkeen Suomen vanhimman yrityksen titteliä pitää hallussaan Fiskars, joka on sekin perustettu jo vuonna 1949.