Monet yrittäjiksi tavoittelevat ovat kuulleet kevytyrittäjyydestä ja sen mahdollisista eduista mutta harvat tietävät tarkalleen, mitä se on tai miten se liittyy kokopäiväiseen yrittäjyyteen. Kevytyrittäjyys on hyvä tapa testata liikeideaa ja ansaita hieman ylimääräistä rahaa ilman tarvetta sitoutua täysin itsenäiseen ammatinharjoittamiseen. Se on myös loistava tapa aloittelevalle yrittäjälle kokeilla siipiään ilman täysimittaisen yrityksen perustamiseen liittyviä riskejä.
Mitä kevytyrittäjyys on?
Kevytyrittäjä on yksinkertaisesti laskutuspalvelun asiakas. Voit siis kevytyrittäjänä laskuttaa asiakkaitasi myymistäsi tuotteista ja palveluista, aivan kuten kuka tahansa yrittäjä tekisi – mutta lain silmissä et ole teknisesti yrittäjä. Tähän liittyy sekä etuja että haittoja.
Laskutuspalvelu maksaa kevytyrittäjälle niin sanotusti palkkaa, josta maksetaan ennakonpidätys. Tulot verotetaan yhdessä esimerkiksi kokopäiväisestä työstä saadun palkan kanssa.
Nykyään kevytyrittäjyydellä voidaan tarkoittaa monia asioita. Tarjolla on tavallisten laskutuspalveluiden lisäksi myös sellaisia palveluita, joissa asiakas saa y-tunnuksen ja on täten myös lakipykälien mukaan yrittäjänä kohdeltava. Tässä kirjoituksessa puhumme kuitenkin nimenomaan ilman y-tunnusta harjoitettavasta toiminnasta.
Kevytyrittäjyyden edut
Kevytyrittäjyys tarjoaa lukuisia etuja perinteiseen kokopäiväiseen yrittäjyyteen verrattuna. Ehkä tärkein niistä on se, että ihmiset voivat testata ideoitaan ilman, että heidän tarvitsee sitoutua yrityksen perustamiseen. Riski on täten pienempi ja samalla säilyy oikeus myös työttömyysturvaan. Kevytyrittäjä voi myös hakea joitakin vähennyksiä toimintaa varten tehdyistä hankinnoista omassa henkilökohtaisessa verotuksessaan.
Kevytyrittäjyys tuo myös mahdollisuuden ansaita ylimääräistä rahaa kokopäiväisen työn tai opiskelun ohella ilman monia yrityksen pyörittämiseen liittyviä kulueriä. Lisätienesteistä osan voi laittaa vaikkapa pitkävetoon, jolloin on mahdollisuus ansaita vielä ylimääräistä päälle. Kevytyrittäjät voivat lisäksi helposti siirtyä laskutuspalvelun asiakkuudesta täysipäiväisiksi yrittäjiksi mikäli heidän ideansa lähtevät lentoon ja he innostuvat yrittäjyydestä.
Kevytyrittäjyyden haitat
Kevytyrittäjyyden haittapuolena on ulkopuolelle jääminen varsinaisten yrittäjien saamista eduista. Kevytyrittäjä saattaa työskennellä aivan samoin kuin niin sanottu oikea yrittäjäkin, mutta laki ei katso asiaa samalla tavalla. Et voi esimerkiksi saada alv-vähennyksiä toimintasi kuluista. Täten kevytyrittäjyyttä ei voikaan suositella tehtäväksi täysipäiväisesti, vaan ainoastaan sivutoimisesti tai yrittäjyyden alkutaipaleella.
Laskutuspalvelun perimät kulut voivat myös joskus olla melko suuria. Palvelumaksu on yleensä prosentuaalinen, mutta siihen voi liittyä jokin kuukausittain laskutettava minimisumma. Tällöin pienemmistä tuloista saattaa joutua luovuttamaan melko suuren siivun pois. Vertailua kannattaakin ehdottomasti tehdä eri palveluiden välillä ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä.
Yrittää kannattaa aina
Kevytyrittäjyys voi olla loistava juttu heille, jotka ovat vielä ideansa testausvaiheessa tai eivät halua (tai eivät ole valmiita) sitoutumaan kokopäiväiseen yrittäjyyteen. Alhaiset yleiskustannukset tarkoittavat, että he voivat kokeilla erilaisia strategioita ja lähestymistapoja pitäen samalla riskin alhaisena. Siirtyminen kokopäiväiseen yrittäjyyteen on tästä suhteellisen helppoa ja suoraviivaista. Lyhyesti sanottuna kevytyrittäjyys voi olla juuri sitä, mitä yrittäjyydestä haaveilevat tarvitsevat ottaakseen ensimmäisen askeleen kohti oman yrityksen perustamista!