Elämäntapayrittäjyys

elämäntapayrittäjyys

Mitä on elämäntapayrittäjyys? Eivätkö kaikki yrittäjät ole jollain tasolla elämäntapayrittäjiä? Ei välttämättä, sillä mietitäänpä hetki seuraavia tilanteita, joissa kaksi eri ihmistä perustaa yrityksen.

Toinen yrittäjä perustaa yrityksen, jonka tarkoituksena on myydä tuotetta, jota ei ole ennen myyty Suomessa. Tuote on maailmalla melko suosittu, mutta kukaan ennen ei ole tajunnut tuoda tuotetta Suomeen. Niinpä yrittäjä alkaa tuoda tuotetta maahan ja näin ollen perustaa yrityksensä tämän liike-idean ympärille. Tuote ei ole välttämättä millään tasolla yrittäjälle läheinen tai tärkeä, vaan yrittäjä näkee lähinnä mahtavan tilaisuuden tehdä jotain ennen näkemätöntä ja siten myös tehdä paljon voittoa tuotteellaan. Yrittäjän toivon mukaisesti yritys menestyisi ja kasvaisi isoksi.

Toinen yrittäjä puolestaan perustaa yrityksen, jossa hän vie henkilöitä laskettelemaan off-roadeille, sinne missä hän itsekin nauttii laskea. Hän on harrastanut laskettelua koko elämänsä ja hän käyttää kaiken vapaa-aikansa aina rinteessä. Kesäisin hän matkustaa Alpeille, jotta hän pääsisi vain laskettelemaan.

Kumpi näistä yrittäjistä on elämäntapayrittäjä? No tietysti jälkimmäinen. Hän on tehnyt rakkaasta harrastuksestaan ja asiasta, mikä hänelle tuo nautintoa, myös tulon lähteen. Hän pystyy antamaan myös toisille ihmisille niin paljon energiaa ja elämyksiä rakastamassaan harrastuksessa, että hän voi myös laskuttaa siitä.

Elämäntapayrittäjyys nähdäänkin enemmän vain elämisenä ja kokemuksien kertymisenä eikä niinkään työn tekona. Tällöin ihminen todellisuudessa nauttii siitä, mitä hän tekee eikä välttämättä laske työtunteja laisinkaan. Tämän työn tarkoituksena ei ole välttämättä edes tehdä paljon rahaa tai vaurastua, vaan lähinnä mahdollistaa omien unelmien toteuttaminen.

Elämäntapayrittäjyyteen liittyykin erittäin vahva sitoutuminen, aito innostuneisuus sekä ilo. Tällainen yrittäjyys mahdollistaa esimerkiksi ajasta vapautumisen sekä oman tien kulkemisen. Nämä seikat näkyvät varmasti myös ulospäin, jolloin yrittäjä on erittäin hyvä mainoskasvo omalle yritykselleen.

Elämäntapayrittäjyyden taustalta löytyykin usein henkilön oma harrastus, kuten jokin liikuntalaji, lemmikit taikka käsityöt. Mikä olisikaan parempaa, kuin viettää aikaa rakastaman harrastuksensa parissa ja tehdä sillä samalla elantonsa?

Tästä huolimatta yrittäjän tulee muistaa oma jaksaminen sekä se, ettei omasta tärkeästä harrastuksesta tee itselleen väkinäistä, jolloin koko elämäntapayrittäjyyden idea kärsii. Nyt vain pohtimaan, olisiko mahdollisesti omasta kiinnostuksen kohteesta aineksia jopa yrittäjyyteen saakka.