Majatalon perustaminen

majatalo

Moni on varmasti joskus elämänsä aikana haaveillut majatalon perustamisesta. Ajatuksena se on helppo toteuttaa ja äkkiseltään ajateltuna voisi kuvitella että työmäärä on hyvin pieni, jos ei jopa minimaalinen.

Todellisuus ei kuitenkaan ole aivan edellä mainitun kaltainen ja suuri vastuu, markkinoinnin onnistuminen sekä työtuntien määrä, saattavatkin yllättää asiasta haaveilleen uuden yrittäjän.

Tämän takia olemme halunneet kerätä pienen tietopaketin siitä, kuinka välttää suurimmat sudenkuopat ja valmistautua siihen mitä majatalon pyörittäminen todellisuudessa yrittäjältä vaatii.

Aivan ensimmäinen vaihe on varmistaa ja löytää rakennus, jossa kyseisenkaltaista toimintaa voi pyörittää. Talolle on tietenkin luotava budjetti, joko oman varallisuuden tai pankin antaman lainamäärän pohjalta. Totta kai tilannetta parantaa aina, jos takana on edes jonkinlaisia säästöjä, joilla aloittaa toimintaa.

Toinen vaihe on varmistaa että hankitun talon pohjaratkaisu toimii majoitustoiminnassa, jos ei, silloin on konsultoitava arkkitehtia ja joissain tapauksissa tehtävä rakenteellisia muutoksia, joihin tarvitaan sekä uudet piirrustukset, kuin myös rakennusluvat.

Tämän jälkeen päästään vaiheeseen, jonka budjetointi on äärimmäisen tärkeää. Mahdollisten muutostöiden alkaminen ja siihen varattava rahamäärä on hyvä olla tiedossa. Vanhaa taloa korjatessa, on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa tietää aivan tarkkaa budjettia, joten suosittelemmekin että budjetointi tehdään yläkanttiin, niin että siinä on liikkumavaraa.

On hyvä jos majatalon perustaja on jo aivan alkuvaiheessa luokitellut, mille asiakasryhmälle hän yritystään markkinoi ja kohdentaa. Hyvä on myös miettiä, onko itsellään tarpeeksi aikaa ja kokemusta markkinoinnin tekemiseen, vai olisiko sittenkin parempi palkata kyseistä asiaa tekemään joku muu?

Muita tarkkaan miettitäviä asioita ovat siivouksen järjestäminen, vuodevaatteiden pesu, aamiaisen tekeminen, onko tarjolla tarkoitus olla muuta ruokailumahdollisuutta, tässä vain muutamia mainitakseni.

Omalle työlle on myös muistettava laskea hintaa ja budjetoida se esimerkiksi kolmivuotissuunnitelmaan nousevana lukuna. Hyvä olisi myös miettiä sitä onko majoitustoimintaa vuoden ympäri, vai onko kyseessä kausittainen toiminta. Kausittaisen toiminnan ollessa kyseessä, on varmistettava että sesonkiaikana saatava rahamäärä kattaa hiljaisten aikojen kulut.

Kuten huomata saattaa, majataloa perustaessa täytyy miettiä lukuisia erilaisia yksityiskohtia, jotka saattavat tuntua pieniltä, mutta ovat ensiarvoisen tärkeitä toimintaa pyörittettäessä. Siksi jokaisen joka haaveilee tämän kaltaisesta yritystoiminnasta, tuleekin tehdä ns. kotiläksynsä hyvin ja varmistaa että on tietoinen kaikista pienimmistäkin kuluista joita matkan varrella ilmenee. Kuten vanha sanonta kuuluu, “pienistä puroista kasvaa suuri jokhttp://fi.bab.la/sanakirja/suomi-englanti/pienist%C3%A4-puroista-kasvaa-suuri-jokii”.