Perheyritys

family business

Nyt käsitellään aihetta joka koskettaa tavalla tai toisella suhteellisen monia suomalaisia. Kyseessä on perheyritys ja se mitä se tarkoittaa, mitkä ovat sen etuja ja mitkä taas miinuksia.

Perheyritys on yritys, jossa sekä perhe , liiketoiminta että omistaminen ovat kaikki kytköksissä toisiinsa. Tämä on sekä suuri etu, mutta voi joskus olla myös haitta.

Ongelmia siinä yleensä ilmenee, kun henkilökohtaiset erimielisyydet, joita väistämättä useimmissa perheissä jossain mittakaavassa on, alkavat häiritä yritystoimintaa tai niitä ei osata pitää erillään yrityksen toiminnasta.

Etuna taas on jokaisen, sekä henkilökohtainen että taloudellinen sitoutuminen yritystoimintaan joka yleensä varmistaa sen, että jokaisella yritystoiminnassa mukana olevalla on suuret intressit siihen, että yrityksen toiminta on kannattavaa ja omissa työtunneissa tai panoksessa ei juurikaan säästellä.

Perheyrityksiä on kaikenkokoisia ja jotkut Suomen tunnetuimmista yrityksistä ovat myös perheyrityksiä. tälläisiä ovat esimerkiksi Kone, Cargotec, Lemminkäinen, Onvest, Ahlstrom, Wihuri, Veho, Uponor, Fazer ja Kuusakoski Group.

Joskus on hyvä ottaa mukaan myös perheen ulkopuolisia henkilöitä, tukemaan yrityksen kehitystä ja tasoittamaan mahdollisia jännitteitä perheen tai suvun välillä. Varsinkin suuremmissa yrityksissä tämä on jopa väsitämäntöntä, mutta yleensä sillä on positiivinen vaikutus perheyrityksen kulttuuriin.

Monesti emme tulekkaan ajatelleeksi sitä että perheyritykset ovat koko länsieuroopalaisen talouden selkäranka ja ne työllistävät yli puolet länsieuroopan työvoimasta. Kyse ei siis ole ihan mistään pienestä ja mitättömästä toiminnasta, vaan maailmanlaajuisestikin jo merkittävästä taloudellisesta toiminnasta, jota ilman koko länsieurooppalainen talous joutuisi suuriin ongelmiin.

Perheyritykseksi luokitellaan yritys, jossa täyttyvät seuraavat ominaisuudet.

  • Perheyrityksessä äänivaltaenemmistöä hallinnoi yrityksen perustanut tai perustaneet henkilöt, tai vaihtoehtoisesti heidän partnerinsa, vanhempansa tai lapsensa, myös lapsen rintaperilliset voivat hallinnoida ääniä.
  • Perheyrityksen määritelmään kuuluu, että vähintään yksi perheenjäsen on mukana hallituksessa tai johtavassa asemassa.
  • Pörssiyhtiö määritellään perheyritykseksi vain jos vähintään 25% yrityksen osakkeista on silti perheen jonkun jäsenen tai jäsenten omistuksessa.