Jatkan kertomusta ajastani yrittäjänä. Viime postauksessa käsittelin esimerkiksi kilpailijakartoitusta ja nyt panedun tarkemmin siihen, mitä kaikkea minun tuli aivan ensimmäiseksi hoitaa.
Työ- ja elinkeinotoimisto
Työ- ja elinkeinotoimistosta sain paljon hyviä vinkkejä ja ohjausta ennen yrittäjätoiminnan aloittamista. Olin oikeutettu saamaan starttirahaa, joten minun oli todella turvallista lähteä kokeilemaan yrittäjyyttä. Starttirahahakemuksen kanssa piti olla tarkkana, sillä se piti olla täytettynä jo ennen yritystoiminnan aloittamista. Jos sen olisi toimittanut perille vasta yrittäjyyden alettua, ei olisi ollut mahdollista sitä saada. Työkkärin kautta pääsin myös yrittäjyyskurssille, jossa käytiin lyhyesti ja ytimekkäästi kaikkia aivan perusjuttuja läpi. Muistan olleeni kurssilla innokas ja tehneeni paljon muistiinpanoja, mutta näin jälkikäteen ajatellen suurin osa oli täyttä jargonia, eli uusille yrittäjille suosittelisin jonkunlaisen vastaavan kurssin käymistä myös yritystoiminnan aloittamisen jälkeen. Silloin ehkä avautuisi monikin asia aivan eri lailla, kuin ennen yrittäjyyden aloittamista.
Kun työkkäri oli tehnyt starttirahapäätöksen, sain luvan hakea toiminimeä. Sen saaminen oli helppo ja nopeaa, sillä kävelin patentti-ja rekisterihallituksen sivutoimistolle ja ja täytin siinä neuvonnassa lomakkeen, jonka täyttämiseen ei tainnut mennä edes viittätoista minuuttia. Muistan, että kaikki yrittäjät neuvoivat minua täyttämään lomakkeen niin, että toimialaksi merkitsen kaikki toimialat. Näin minun ei sitten myöhemmässä vaiheessa, jos esimerkiksi muutan toimialaa tai lisään yritykseni palveluihin muilta toimialoilta olevian palveluita, tarvitse tehdä toiminimeeni muutoksia: se kattaa kaiken jo valmiiksi. Se on mielestäni erinomainen neuvo ja toivonkin, että jokainen yrittäjäksi mielivä muistaa sen! Se helpottaa montaa asiaa tulevaisuudessa ja säästää kaiken lisäksi rahaakin. Kaiken kaikkiaan muistelen, että toiminimen perustaminen maksoi 75 euroa. Siihen on saattanut sittemmin tulla korotuksia, mutta tuo kannattaa tarkistaa vielä erikseen täältä.
Kirjanpito
Koska olen aina ollut aivan luokattoman huono matematiikassa ja olen sitä yhä tänä päivänä, minulle oli selvää, että ulkoistaisin kirjanpidon – maksoi mitä maksoi! Yrittäjäystäväni suositteli omaa kirjanpitäjäänsä, joka oli edullinen ja tehokas. Tämä on muuten yksi esimerkki siitä, kuinka tärkeää yrittäjänä on verkostoitua ja saada kontakteja. Muilta yrittäjiltä uusi tulokas saa yleensä kullanarvoisia vinkkejä ja juurikin rahaa säästäviä, joten yrittäjäksi ryhtyessä kannattaa ehdottomasti miettiä omasta tuttavapiiristään kaikkia mahdollisia kontakteja. Verkostot auttavat monessa asiassa ja tuovat yhteenkuuluvuuden tunnetta, joten niitä kannattaa tavoitella ja niistä kannattaa pitää hyvää huolta.
Kirjanpitäjä huolehti puolestani kaikenlaiset raha-asioihin liittyvät asiat. Hän ilmoitti minut arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, hoiti kaikki verohallinnolle menevät tiedot ja lisäsi minut myös ennakkoperintärekisteriin.
Mielestäni kirjanpitäjä kannattaa ottaa siinäkin tapauksessa, että on matikkanero tai rakastaa kirjanpitoa itse. Yrittäjyyteen kuuluu niin monta muutakin, jatkuvaa huolenpitoa ja tarkkailua vaativaa asiaa, että on paljon järkevämpi kuluttaa aikaa niihin, eikä kirjanpitoon, johon saa kyllä tuhlattua aikaa aivan tuhottomasti. Yritys voi paremmin, kun yrittäjällä on omistaa kaikki aika sen ydinasioihin. Kirjanpitäjiä kannattaa myös kilpailuttaa, ellei kellään tuttavalla ole suositella ketään.
Pankkiasiat
Toiminimelle täytyy perustaa oma pankkitilin. Yleensä pankit rupeavat tässä kohtaa ehdottamaan yritystiliä, joka on melko kallis. Toiminimeä varten voi kuitenkin perustaa myös toisen yksityistilin. Tärkeintä tässä on se, että toiminimen ja oman tilin asiat juoksevat selkeästi erikseen, muuten voi verottaja ruveta kiinnostumaan ja tulee turhaan selviteltävää. Erillistä maksukorttia ei välttämättä tarvitse, vaikka sitäkin pankit kyllä tyrkyttävät. Itse maksoin suurimmaksi osaksi kulut aina käteisellä ja otin kuitin talteen, tai tein pankkisiirrot toiminimen tililtä. Korttia en tainnut käyttää kertaakaan.
Seuraavassa osassa käyn enemmän läpi verkostoitumisen merkitystä ja yrittäjyyttä ihan arjessa. Toivottavasti näistä jo esitellyistä asioista on ollut teille hyötyä!