Yritysverotus Suomessa on vuodesta toiseen kuuma aihe, josta riittää puhuttavaa. Moni asiasta mielellään keskusteleva kuitenkin ei ole ihan tarkkaan tietoinen kaikista seikoista jotka vaikuttavat siihen. Siksi onkin hyvä käydä lävitse sen pääperiaatteita ja selventää sitä.
Suomessa yritysverotuksen määrä riippuu siitä mikä yhtiömuoto on kyseessä. Vero itsessään taas muodostuu yrityksen voitollisesta tuloksesta ja yrityksen kokonais nettovarallisuudesta. Yrityksen toiminnan ollessa tappiollista, kuten se voi olla varsinkin alkuvuosina, vero siirtyy vähennätäväksi tulevien tilikausien voitoista, jonka jälkeen vasta lasketaan tämän kyseisen vuoden verot.
Samanverran kun on olemassa erilaisia yritysmuotoja, on myös olemassa eri verotustapoja. Yrityksen perustamisesta haaveilevan tulisikin aivan ensimmäiseksi ottaa mahdollisimman paljon selvää siitä, mikä yritysmuodoista on juuri hänen tarkoituksiinsa sopiva. Tämä on kuitenkin asia josta ei kannata turhan paljon stressata, sillä yritysmuotoa on suhteellisen helppoa muutta yrityksen jo ollessa toiminnassa.
Seuraavassa listatataan kuitenkin selvyyden vuoksi eri yhtiömuodot ja niiden verotus, jotta niiden vertailu olisi helpompaa.
- Yksityinen elinkeinonharjoittaja/toiminimi. Tässä yritysmuodossa osa tulosta verotetaan pääomatulona ja osa ansiotulona. pääomatulon verotus riippuu siitä kuinka paljon nettovarallisuutta on kertynyt.
- Kommandiittiyhtiö ja avoin yhtiö. Tämän yritysmuodon verotus tapahtuu niin, että tulos ja nettovarallisuus jaetaan yhtiömiesten kesken.
- Osakeyhtiö. Tämä yhtiömuoto maksaa toiminnastaan yhteisöveroa, lisätietoa asiasta saa hyvin Vero.fi sivustolta ja omasta tilitoimistosta.
Uuden ja vanhemmankin yrittäjän on hyvä tietää myös faktat seuraavista asioista.
Arvonlisävero. Poikkeuksetta maksetaan sellaisesta tavaroiden ja palveluiden myynnistä, joka tapahtuu Suomessa ja on liiketoimintaa. Yritys tulee arvonlisävero velvolliseksi kun tilikauden liikevaihto ylittää maagisen 10 000 euron rajan. Kuitenkin jos likkevaihto jää välille 10 000 – 30 000 euroa, on veroon mahdollista saada huojennusta!
Verotukseen liittyviä käsitteitä ovat myöskin Ennakkoratkaisu, Valmistevero ja Muutokset ennakkoveroihin ja vahvistettuun verotukseen. Nämä kaikki uuden yrittäjän olisi hyvä käydä yhdessä läpi oman kirjanpitäjänsä kanssa, koska näihin vietetty aika maksaa takuuvarmasti itsensä takaisin tulevaisuudessa!